top of page

Pregeren hater å tape. Noe han også gir utrykk for svært ofte. Primært hater han å tape da det får han til å se dårlig ut. Han elsker å vinne, da det får han til å se bra ut. Pregeren ser seg selv svært ofte som en vinnerskalle. Selv om han ofte blander det å hate og tape med å være god til å vinne. 

Pregeren sine vinnersjanser øker der krav til innsats og hastighet er høy, og kravet til presisjon, detaljer og nye løsninger er lav. Dette gjør at Pregeren ofte er ekstremt god til å skape omsetning, noe de fleste selskaper ønsker, men lønnsomheten kan bli truet av manglende kontroll på grunn av høy fart. Pregeren han er meget høy vinnervilje, men kun ok vinnerevne. Forskjellen er vesentlig og kan læres.

 

Pregerens konkurranseinstinkt og sterke ønske om å lykkes, i kombinasjon med behovet for å se bra ut, medfører ofte en kynisme som kan gå utover andre. Også internt i selskapet. En høy Preger uten veiledning og/eller en tydelig leder, kan skape slitasje og frustrasjon blant andre ledere og medarbeidere.

Pregeren kan være god til å fortelle om seg selv, sine barn og sine egne meritter. Interessen for resten av teamet er gjerne lavere enn for seg selv. Typisk for Pregeren er at han ikke spør deg tilbake når du spør han hvordan helgen har vært. Han er heller aldri syk, noe han vet å fortelle sine omgivelser. 

Pregeren forteller gjerne om sine meritter som ung og talentfull idrettsutøver. Bare synd med den skaden eller hendelsen som gjorde at han måtte gi seg. Han har ofte konkurrert mot, eller vært i samme klubb som en kjent idrettsutøver. Det han ikke realiserte av egen idrettskarriere realiserer han gjerne gjennom sine barn. Han snakker ofte om hvor håpløs den norske modellen er. Han er tilhenger av topping og differensiering i barneidretten. Til forskjell fra Sliteren mener han at dette fungerer i næringslivet også.

I ekstreme tilfeller kan Pregeren bli rammet av TWS («Tiger Woods Syndromet»). TWS innebærer blant annet at du ser deg som selv som så spesiell at organisasjonens verdier, rutiner, retningslinjer, tidslinjer og kultur ikke gjelder like mye for deg som for andre. 

 

Pregeren er opptatt av hva han har på seg. Er han en mann bruker han «businessbunaden» med skjorte (gjerne blå), blazer og jeans. Beltet må gjerne matche fargen på skoene og en relativ dyr klokke på håndleddet. 

Pregeren reiser lite utenom sommerferien, men noe overraskende tilbringes ofte ferien på samme sted i utlandet hvert år. Helst samme hotell, leilighet eller hus. Pregeren har hytte og/eller båt (aldri campingvogn) hvor mye av tiden går til å realisere en manglende idrettskarriere i ungdommen. Han er mindre interessert i om medarbeiderne hans har hytte og han ansetter ikke folk som har campingvogn. 

Pregeren i lederrollen

PREGEREN I LEDERROLLEN

Teamet til Pregeren lider ofte av at han ligger langt foran sitt eget team (Lokomotivet har dratt fra vognene). Pregeren sitt høye tempo gjør at han kan skape en "kenguru i minefelt" effekt. Det går fort til det smeller, og smeller, det gjør det rundt Pregeren. 

 

En manglende evne til å holde teamet oppdatert kan skape frustrasjon hos medarbeiderne. Pregeren sin impulsivitet, påvirkning fra andre Pregere kombinert med en "All In mentalitet", gjør at han kan fremstå vinglete med hva som skal prioriteres til enhver tid.

 

Pregeren er endringsdyktig, men aller helst på det han er enig i selv, det han mestrer og det som får han til å se bra ut. Pregeren sitt enorme tempo og gjennomføringsevne er hans store fortrinn, men det kan også medføre at han ikke kommer på nye løsninger og metodikker selv. Nå trenger ikke alle å være innovatører, så et visst antall pregere man vet hvordan man skal styre og lede, er svært verdifullt. I noen bransjer og organisasjoner helt nødvendig for å  lykkes. I valget mellom å konkurrere og utvikle, velger Pregeren nesten alltid å konkurrere.

Pregeren er sjelden opptatt av verdibasert ledelse. Han ser gjerne verdibasert ledelse som en «myk» og teoretisk lederstil som ikke fungerer i en vinnerkultur som han ønsker å bygge. Paradokset er at med noen av avgjørende justeringer, så har en høy Preger svært gode forutsetninger for å lykkes med en verdibasert lederstil.

 

Hjemmekontor er krevende for en høy Preger. Ofte er dette i Pregeren sin blindsone. Han er All In uansett.

Planlagte møter ender han ofte med å kansellere. De han avholder kan oppleves som en ustrukturert monolog hvor de som deltar slipper lite til. Det er lite deling av informasjon utover resultater og budsjetter. Bortsett fra den "innerste sirkelen" som Pregeren ofte danner seg, er han for opptatt med sitt til å følge de han leder tett på hjemmekontor. De "utenfor sirkelen" opplever det mer som "fjern ledelse", enn fjernledelse. Ringer han så lurer han på noe konkret som gjerne er knyttet til drift eller resultater. Svært sjelden for å høre hvordan det går med en ansatt eller deres nærmeste. Kombinasjonen av høye krav og ensidig fokus på resultater kan føre til at de rundt en høy Preger kan føle på både usikkerhet og utilstrekkelighet.

Pregeren kan være en god match med internasjonale selskaper. Med det menes at han fungerer meget godt i slike selskaper når alt går bra og ingen «pirker» på hva han gjør. Da er han «en av gutta» og han ses ofte som en sjarmerende leder som kjenner «alle» kundene og hele bransjen. I ned- eller motgangstider hvor hovedkontoret involverer seg gjennom økende rapportering og «Pulse Calls», vil Pregeren mistrives sterkt.

 

Pregeren forventer gjerne at alle har samme kapasitet som henne og ansetter gjerne ekstroverte medarbeidere som matcher egen profil. Forteller du at du har gjennomført trippelen i Birken, så nikker Pregeren bekreftende tilbake. 

 

KJENTE PERSONER SOM POTENSIELT KAN HA HØY PREGERANDEL

SYLVI LISTHAUG
JAN FREDRIK KARLSEN
HENRIK KRISTOFFERSEN
ØYSTEIN STRAY SPETALEN
Kjente pregere

Pregeren er ikke videre begeistret over sosiale tilstelninger som arrangeres av andre på jobben. Han kommer sjelden med forslag til aktiviteter som ikke er for sitt team, unngår det han mener er «tullete», eller hvor det ikke er resultater som skal vises. Han ønsker gjerne at det skal være konkurranser og kåringer underveis. Gjerne hvor han vet han vil prestere godt. 

 

Pregeren mener at klodens oppvarming er menneskeskapt og gjør de miljøtiltakene som andre gjør.

Han kjører el- bil. Ikke primært av miljøhensyn, men for at det er en god "deal" og en fin bil. Sykler han til jobben er det ikke av miljøhensyn, men av hensyn til trening, image og ønske om ny bestetid til jobben. Sykkelen er gjerne like dyr som bilen til Doeren. Pleaseren og Doeren er ofte irritasjonsmomenter for Pleaseren på vei til jobben. Doeren på grunn av manglende tempo og Pleaseren for at hun passerer eller holder tempo til Pregeren med sin el- sykkel.

 

Pregeren går ofte på jobb for å imponere, men kan med fordel fokuserer mer på å gjøre andre bedre. 

 

Skjermbilde 2021-02-08 kl. 12.57.15.png

INTRODUKSJON AV PREGEREN

Pregeren er «guds gave» til næringslivet og kommer gjerne på kontoret jublende hver mandag. Gjerne ene og alene for at det er mandag.

 

En høy Preger bygger ofte først seg selv, deretter sin avdeling og til slutt selskapet. Fokus på seg selv og egen karriere er det fremste hinderet for en høy Preger i veien mot å bli toppleder i et selskap. Det er også det beste argumentet å benytte for at en høy Preger skal være åpen for veiledning om endring av adferd.

 

I skriftlig kommunikasjon er Pregeren særdeles effektiv. En lang mail blir gjerne besvart med; OK, kjør på, mottatt, all in, godt jobba eller ring meg. Mailer Pregeren sender selv, er så korte at de kan bli mangelfulle for mottageren. Pregeren er effektiv og benytter seg kun av kopifeltet når det behøves (noe alle burde gjøre). Pregeren har de siste årene startet med SMS og emojis på jobben og her blir det like korte svar, gjerne etterfulgt av sterk arm, knyttneve, tommel opp og pengesymboler. 

 

Pregeren kan være noe uforutsigbar i sin adferd, men et svært aktivt og tydelig kroppsspråk (og språk) gjør at du raskt vet hvor du har henne.   

PS om du blir forvirret av at vi i beskrivelsen bytter om på han og henne er det for at du som leser dette mest sannsynlig er en han eller en henne. Vi vil at teksten skal være kjønnsnøytral, men også gjenkjennelig.

Samarbeid med andre
Introduksjon av pregeren

PREGEREN I SAMARBEID MED ANDRE LEDERE

Skapere fungerer godt med Pregere. Skapere bruker Pregere riktig og hun får høy avkastning fra Pregere sin fart. Pregere er alltid best når de blir ledet av en Skaper. 

 

Doere fungerer godt med Pregere. Pregere er svært ofte klar over verdien av Doere og de er ingen trussel for Pregere. Derfor tar Pregere svært ofte godt vare på Doere ved skryt og inkludering i prosjekter. Doere er den som oftest blir hyllet av Pregere; «Dette er min mann. Han jobber døgnet rundt og har full kontroll» er typisk for Pregere å si om Doere.  

 

Pleasere og Pregere er en sømløs og forutsigbar kombinasjon. Pleasere skryter av Pregere. Pregere liker skryt og dermed også Pleasere. Pleasere liker energien de får når Pregere liker dem.

 

Slitere og Pregere er hund og katt. Dette kan bli så ille at de bevisst forsøker å ødelegge for den andre. Slitere blir ekstremt provosert av hvor «høy på pæra» Pregere er, at de alltid skal fremheve seg selv og tar enormt med plass i organisasjonen. Preger og Sliter i samme ledergruppe vil over tid skape slitasje for hele ledergruppen. 

5 tips til pregeren
Oppsummering preger

5 TIPS TIL PREGEREN

Fokuser mindre på å hate og tape. Lær deg å bli god til å vinne.

Identifiser «vinnerkomponentene» i din jobb å gå All in på disse.

Forfengelighet er ditt fremste hinder for utvikling, men det alle som lykkes på lang

sikt har til felles, er at de utsetter kortsiktig lav belønning, mot langsiktig høy gevinst.  

Hvis du bestemmer deg for å gå på jobb for å gjøre andre bedre, og ikke

for å imponere, så vil du raskt merke at dine omgivelser endrer seg.  

Gi mer ansvar til de rundt deg. La andre lede prosjekter uten at du må

kontrollere eller vise hva du kan. La andre lede møter, selv om du er tilstede.

Ikke bli provosert, men inspirert av de som har en høy Skaperandel.

Har du en Pleaser i teamet, så husk at de kan bli såret av din pragmatisme.

OPPSUMMERING PREGER

Vi trenger alle en andel Preger i oss. Dette er andelen som sørger for fart, engasjement og gjennomføringskraft. Avhengig av hvor høy Pregerandel lederen har, og omgivelsene lederen jobber i,

så er dette den delen av lederprofilen som har størst konsekvens i både negativ og positiv favør.

 

Høy Pregerandel uten ledelse kan og vil mest sannsynlig fungere svært dårlig på lang sikt. Fordelen med Pregere er at det er lett for andre å kjenne de igjen. Ulempen er at de selv kan slite med å ha identifisert seg som Preger. Husk at det andre ser ved din lederstil, som du selv ikke ser ("ditt blinde jeg"), er det som medfører størst risiko i ditt lederskap.  

 

Flere sider av din lederstil

UTFORSK FLERE SIDER AV DIN LEDERSTIL

KONTAKT OSS

LÆR MER OM PLEASEREN HER

LÆR MER OM SLITEREN HER

LÆR MER OM SKAPEREN HER

LÆR MER OM DOEREN HER

bottom of page