top of page

Pregeren hater å tape. Noe som gis utrykk for svært ofte. Primært hater han å tape da det får han til å se dårlig ut. Han elsker å vinne, da det får han til å se bra ut. Pregeren ser seg selv svært ofte som en vinnerskalle. Selv om han ofte blander det å hate og tape med å være god til å vinne. 

Pregeren sine vinnersjanser øker der krav til innsats og hastighet er høy, og kravet til presisjon, detaljer og nye løsninger er lav. Dette gjør at Pregeren ofte er ekstremt god til å skape omsetning eller få ting gjort, noe de fleste selskaper ønsker, men lønnsomheten og nøyaktigheten kan bli truet av manglende kontroll på grunn av høy fart. Pregeren han er meget høy vinnervilje, men kun ok vinnerevne.

Forskjellen er vesentlig og kan læres. Pregeren har meget gode forutsetninger for dette.

 

Pregerens konkurranseinstinkt og sterke ønske om å lykkes, i kombinasjon med behovet for å se bra ut,

kan medføre en kynisme som går utover sine kollegaer. En høy Preger uten veiledning og/eller en tydelig leder, kan skape slitasje og frustrasjon blant sine kolleger.

Pregeren kan være god til å fortelle om seg selv, sine barn og sine egne meritter. Interessen for resten sine koellegaer er gjerne lavere enn for seg selv. Typisk for Pregeren er at han ikke spør deg tilbake når du spør hvordan helgen har vært. Han er heller aldri syk, noe han vet å fortelle sine omgivelser. 

Pregeren forteller gjerne om sine meritter som ung og talentfull idrettsutøver. Bare synd med den skaden eller hendelsen som gjorde at han måtte gi seg. Han har ofte konkurrert mot, eller vært i samme klubb som en kjent idrettsutøver. Det han ikke realiserte av egen idrettskarriere realiserer han gjerne gjennom sine barn og deres aktiviteter. Han snakker ofte om hvor håpløs den norske modellen er og er tilhenger av topping og differensiering i barneidretten. Til forskjell fra Sliteren mener han at dette fungerer i næringslivet også.

I ekstreme tilfeller kan Pregeren bli rammet av TWS («Tiger Woods Syndromet»). TWS innebærer blant annet at du ser deg som selv som så spesiell og dyktig at organisasjonens verdier, rutiner, retningslinjer, tidslinjer og kultur ikke gjelder like mye for deg som for andre. 

 

Pregeren er opptatt av hva han har på seg. Er han en mann bruker han «businessbunaden» med skjorte (gjerne blå), blazer og jeans. Beltet må gjerne matche fargen på skoene og en relativ dyr klokke på håndleddet. 

Pregeren har gjerne en hytte (aldri campingvogn) hvor mye av tiden går til å realisere sin manglende idrettskarriere i ungdommen. Bilder av Pregeren i skisporet eller på sykkelen deles gjerne herfra.

Pregeren i lederrollen

PREGEREN SITT MEDARBEIDERSKAP

Pregeren er ikke veldig opptatt av hva andre i teamet gjør. Et meget høyt tempo gjør at han kan skape en "kenguru i minefelt" effekt. Det går fort til det smeller, og smeller, det gjør det rundt Pregeren. Da må

gjerne de andre i teamet trå til for å rydde opp.

 

En manglende evne til å følge rutiner, holde sine kolleager og ledere oppdatert kan skape frustrasjon.

Pregeren sin impulsivitet, påvirkning fra andre Pregere kombinert med en "All In mentalitet", gjør at

han kan miste oversikt over hva og hvem som skal prioriteres til enhver tid.

 

Pregeren er faktisk endringsdyktig, men helst på det han er enig i selv, det han mestrer og det som får han til å se bra ut. Pregeren sitt enorme tempo og gjennomføringsevne er hans store fortrinn når det brukes riktig,

men det medfører også at han ikke kommer på nye løsninger og metodikker selv. Nå trenger ikke alle å være innovatører, så et visst antall pregere man vet hvordan man skal styre og lede, er særdeles verdifullt.

I noen bransjer og organisasjoner er de faktisk helt nødvendig for å lykkes. Et fremtredende trekk ved Pregeren, er at i valget mellom å konkurrere og utvikle seg, velger Pregeren alltid å konkurrere.

Pregeren er sjelden opptatt av veridene et selskap har beskrevet. Han ser gjerne dette som noe «mykt» og teoretisk som ikke fungerer i en vinnerkultur som han ønsker å være en del av. Paradokset er at med noen av avgjørende justeringer i eget fokus, så har Pregeren gode forutsetninger for å lykkes i en verdibasert kultur.

 

Hjemmekontor er krevende for en høy Preger. Ofte er dette i Pregeren sin blindsone. Han er All In uansett.

Han tar "mye plass" og de andre som deltar slipper lite til. Bortsett fra den "innerste sirkelen" som Pregeren ofte danner seg, er han for opptatt med sitt til å holde kontakt med de andre som har hjemmkontor. Ringer han så lurer han på noe konkret som gjerne er knyttet til drift eller resultater. Svært sjelden for å høre hvordan det går med en kollega og for å slå av en prat. Kombinasjonen av høy fart, ensidig fokus på resultater og en forventning til at kollegaene er som han, kan føre til en følelse av både utilstrekkelighet og oppgitthet hos de rundt han.

Pregeren kan være en god match med internasjonale selskaper. Med det menes at han fungerer meget godt i slike selskaper når alt går bra og ingen «pirker» på hva han gjør. Da er han «en av gutta» og han ses ofte som en sjarmerende medarbeider som kjenner «alle» kundene og hele bransjen. I ned- eller motgangstider hvor hovedkontoret involverer seg gjennom økende rapportering og «Pulse Calls», vil Pregeren relativt raskt mistrives.

 

Pregeren forventer som nevnt at alle har samme kapasitet som han og øsnker at nye ansettelser skal være ekstroverte medarbeidere som matcher egen profil. Pregeren liker likhet. Forteller du at du har gjennomført trippelen i Birken, så nikker Pregeren bekreftende tilbake. 

 

KJENTE PERSONER SOM POTENSIELT KAN HA HØY PREGERANDEL

SYLVI LISTHAUG
JAN FREDRIK KARLSEN
HENRIK KRISTOFFERSEN
ØYSTEIN STRAY SPETALEN
Kjente pregere

Pregeren er ikke videre begeistret over sosiale tilstelninger som arrangeres av andre på jobben. Han kommer sjelden med forslag til aktiviteter. Han unngår å delta på det han mener er «tullete», eller hvor det ikke er resultater som skal vises. Er det temaparty ( eller karneval som han selv kaller det) så kommer han ikke.

Han vil helst at det skal være konkurranser og kåringer underveis. Gjerne hvor han vet han vil prestere godt. 

 

Pregeren mener at klodens oppvarming er menneskeskapt og gjør de miljøtiltakene som andre gjør.

Han kjører el- bil. Ikke primært av miljøhensyn, men for at det er en god "deal" og en fin bil. Sykler han til jobben er det ikke av miljøhensyn, men av hensyn til trening, image og ønske om ny bestetid til jobben. Sykkelen er gjerne like dyr som bilen til Doeren. Pleaseren og Doeren er ofte irritasjonsmomenter for Pleaseren på vei til jobben. Doeren på grunn av manglende tempo og Pleaseren for at hun passerer eller holder tempo til Pregeren med sin el- sykkel.

 

 

Skjermbilde 2021-02-08 kl. 12.57.15.png

INTRODUKSJON AV PREGEREN

Pregeren er «guds gave» til næringslivet og kommer gjerne på kontoret jublende hver mandag.

Pregeren kommer på jobb for å imponere, ikke for å gjøre andre bedre.

Det er flere menn en kvinner som scorer høyt på Preger, vi velger derfor å skrive "han" i denne profilen.

 

En høy Preger er mer en gjennomsnittelig opptatt av seg selv og sine prestasjoner. Pregeren bygger først seg selv, så sin avdeling og til slutt selskapet. Fokus på seg selv og egen karriere er det fremste hinder for utvikling og en eventuell lederrolle i fremtiden (noe Pregeren ofte ønsker). Dette er også det beste argumentet å benytte for at en høy Preger skal være åpen for veiledning om endring av adferd. Pregeren endrer seg sjelden eller aldri til det beste for andre.

 

I skriftlig kommunikasjon kjennetegnes gjerne Pregeren ved en særdeles effektiv kommunikasjonsform.

En lang mail blir gjerne besvart med; OK, kjør på, mottatt, all in, godt jobba eller ring meg. Pregeren er effektiv og benytter seg kun av kopifeltet når det behøves (noe alle burde gjøre). Pregeren har de siste årene startet med SMS og emojis på jobben. Korte svar, gjerne etterfulgt av sterk arm, knyttneve, tommel opp og pengesymboler. 

 

Pregeren kan være noe uforutsigbar i sin adferd, men et svært aktivt og tydelig kroppsspråk (og språk) gjør at du raskt vet hvor du har Pregeren.   

Samarbeid med andre
Introduksjon av pregeren

PREGEREN I SAMARBEID MED SINE KOLLEAGER

Skapere fungerer godt med Pregere. Skapere bruker Pregere riktig og får høy avkastning fra Pregere

sin fart. Pregere er alltid best når de blir ledet av en Skaper. 

 

Doere fungerer godt med Pregere. Pregere er svært ofte klar over verdien av Doere og de er ingen trussel for Pregere. Derfor tar Pregere svært ofte godt vare på Doere ved skryt og inkludering i prosjekter. Doere er den som oftest blir hyllet av Pregere. Typ; «Dette er min mann. Han jobber døgnet rundt og har full kontroll» er typisk for Pregere å si om Doere.  

 

Pleasere og Pregere er en sømløs og forutsigbar kombinasjon. Pleasere skryter av Pregere. Pregere liker skryt og dermed også Pleasere. Pleasere liker energien de får når Pregere liker dem.

 

Slitere og Pregere er hund og katt. Dette kan bli så ille at de bevisst forsøker å ødelegge for den andre. Slitere blir ekstremt provosert av hvor «høy på pæra» Pregere er, at de alltid skal fremheve seg selv og tar enormt med plass i organisasjonen. Preger og Sliter i samme team kan over tid skape slitasje for hele teamet. 

5 tips til pregeren
Oppsummering preger

5 TIPS TIL PREGEREN

Fokuser mindre på å hate og tape. Lær deg å bli god til å vinne.

Identifiser «vinnerkomponentene» i din jobb å gå All in på disse.

Forfengelighet er ditt fremste hinder for utvikling, men det alle som lykkes på lang

sikt har til felles, er at de utsetter kortsiktig lav belønning, mot langsiktig høy gevinst.  

Hvis du bestemmer deg for å gå på jobb for å gjøre andre bedre, og ikke

for å imponere, så vil du raskt merke at dine omgivelser endrer seg.  

Stol mer på de rundt deg. La andre slippe til uten at du må kontrollere eller vise hva

du kan. Lytt mer i møter og gi gjerne ros til andre som deltar i møtet.

Ikke bli provosert, men inspirert av de som har en høy Skaperandel.

Har du en Pleaser i teamet, så husk at de kan bli såret av din pragmatisme.

OPPSUMMERING PREGER

Vi trenger faktisk alle en andel Preger i oss. Dette er andelen som sørger for fart, engasjement og gjennomføringsevne. Avhengig av hvor høy Pregerandel lederen har, og omgivelsene lederen jobber i,

så er dette den profilen som har størst konsekvens i både negativ og positiv favør.

 

Høy Pregerandel uten ledelse eller veiledning kan og vil mest sannsynlig fungere svært dårlig på lang sikt. Fordelen med Pregere er at det er lett for andre å kjenne de igjen. Ulempen er at de selv kan slite med å ha identifisere seg selv som Preger. Husk at det andre ser ved deg som kollega, som du selv ikke ser ("ditt blinde jeg"), er det som medfører størst risiko for å være en god kollega.

 

Flere sider av din lederstil

UTFORSK FLERE SIDER AV DIN LEDERSTIL

KONTAKT OSS

LÆR MER OM PLEASEREN HER

LÆR MER OM SLITEREN HER

LÆR MER OM SKAPEREN HER

LÆR MER OM DOEREN HER

bottom of page